Dirk De Brabandere: “Ik zou elke fokker adviseren om zijn veulen te vermarkten via de BWP Online Foal Auction”

Afbeelding
de brabander dirk

Dirk De Brabandere verkocht al twee veulens via de BWP Online Foal Auction, met name Ranibra (Untouchable x Argentinus) en Bibra (Ermitage Kalone x Untouchable), respectievelijk in 2017 en 2024. Vanwaar het idee om deze veulens te verkopen via de BWP Online Foal Auction? “De veulens namen deel aan een BWP Fokkerijdag en behaalden ruimschoots voldoende punten om geselecteerd te worden voor de veiling. Bibra bijvoorbeeld was met 89/100 het kampioenveulen in reeks 1 van de vrouwelijke springveulens tijdens het veulenkampioenschap van BWP Zuid-Oost-Vlaanderen. Ze was tevens vice-kampioene op het nationaal kampioenschap BWP Eliteveulens. Een topveulen. Ze werd via de BWP Online Foal Auction verkocht aan een Duitse landbouwer. Hij kocht haar om ermee te fokken en stuurt mij geregeld video-opnames. Er waren toen trouwens tevens Fransmannen geïnteresseerd om Bibra te kopen. Ook Ranibra vond een koper in het buitenland. Ik zou fokkers sowieso adviseren om hun veulen te vermarkten via de BWP Online Foal Auction.”

 

BWP organiseert jaarlijks vier veilingen. Hoe staat u daar tegenover?

“Positief. Hoe meer veilingen, hoe groter de naambekendheid. Het is belangrijk dat BWP-veulens verkocht worden naar het buitenland. In België is er ook een koperspubliek, maar de hogere prijzen worden vaak geboden door buitenlanders. BWP geniet een zeer goede reputatie als stamboek van top springpaarden. Ze zou haar toppositie nog meer moeten commercialiseren, bijvoorbeeld tijdens internationale jumpings. BWP zou ook die doelgroep moeten kunnen aanspreken.”

 

Wie is Dirk De Brabandere?

Met een knipoog ‘een oude paardenfokker’. “Mijn vader zaliger, Antoine, was ‘hengstenboer’. Hij werd geboren in 1918 en had tijdens de Tweede Wereldoorlog drie trekpaardhengsten en een ‘loper’. Tijdens het dekseizoen laadde mijn vader de hengsten in een vrachtwagen en reed ermee rond naar fokkers. Ik was toen zeven jaar en vergezelde hem. Wanneer we ’s avonds thuiskwamen, mocht ik de hengsten uit de vrachtwagen lossen. Soms kwamen fokkers met hun merries bij ons thuis om hen te laten dekken. Ik stapte dan met de merries rond. Op 7-jarige leeftijd met vreemde paarden rondstappen was niet evident. Ik heb de paardenmicrobe dus al geruime tijd te pakken.” Dirk verdiende beroepshalve zijn boterham als eigenaar van een garage voor vrachtwagens.

 

Paarden liepen en lopen nog steeds als een rode draad doorheen het leven van Dirk.

“Op mijn hoogtepunt had ik 18 paarden.” Al lachend ‘dat was veel’. “Nu heb ik er nog vijf. De paarden die ik aanhoud, tracht ik te verkopen eens ze 4, 5 of 6 jaar zijn. Er zijn uitzonderingen, zoals Quintobra, een 9-jarige For Pleasure x Numero Uno-zoon waarmee mijn kleinzoon op 1m35-niveau springt. Quintobra is zeer gemakkelijk te rijden. De namen van mijn fokproducten eindigen steeds op ‘bra’, drie letters uit mijn familienaam.” Dirk fokt kleinschalig. “Dit jaar zal er geen veulen worden geboren, volgend jaar vermoedelijk één. Unabra is opnieuw drachtig van Ermitage Kalone. Vroeger fokte ik soms drie of vier veulens per jaar. Tijden veranderen. Toen kon men nog een veulen verkopen tijdens een prijskamp.” Wie weet treedt over enkele jaren een paard in de sporen van Ibra, tot dusver het mooiste fokkerijsucces van Dirk. De BWP’er Ibra is een zoon van Winningmood van de Arenberg uit Chanel (v. Argentinus). Onder het zadel van Lothar Grewe presteerde Ibra op internationaal 1m45-niveau.”

 

Alle info BWP Online Foal Auction: BWP Online Foal Auction | Belgian Warmblood

 

 

Tekst: Jo De Roo