Young Dressage Talents 2022

Afbeelding
Senciana vh Bloemenhof - Deborah Proost
Ellen Sonck Photography

Op 30 oktober 2022 greep “in Stal de Ark”, gemeente Kortemark (West-Vlaanderen), de Young Dressage Talents-competitie plaats. Reeds voor de vijfde maal organiseert het provinciaal bestuur West-Vlaanderen deze aanlegtesten zodat de lokale dressuurliefhebber(s) en ook vanuit andere provincies hun jonge fokproducten hier lokaal kunnen voorstellen.

 

Om 9 uur stipt werd er gestart met de keuring aan de hand en het vrijlopen van de jaarlingen. Deze reeks werd gewonnen door Verdi, een vrouwelijk product van Totilas uit een Everdale-moeder van fokker Christian Van Cleuvenberg. Bij de 2-jarige paarden werd de zege weggekaapt door Perfect Wimpie, een hengst van Just Wimphof uit Cebora van Rhodium van fokkers-eigenaar Hayli Vangheluwe. Think Twice VLS van Soenens Van Loo werd in de aanlegtest in vrijheid voor de 3-jarigen als eerste geplaatst. Deze bevallige, goed bewegende merrie stamt af van For Romance uit een Millenium-moeder.

 

Na afbraak van de kooi werden de aanlegtesten onder het zadel aangevat voor zes groepen van drie 3-jarige paarden. De twee besten (Allright TC en Okeechobee, beiden voorgesteld en in eigendom van Jana Mvrk) werden voorgereden door onze gastruiter en jurylid Rob van Puijenbroek.

 

Tijdens de middagpauze werd, naar een intussen jaarlijkse traditie, van de gelegenheid gebruik gemaakt om de verdienstelijke West-Vlaamse fokkers te huldigen. Marc Colman, provinciaal voorzitter, nam de honneurs waar en zette de volgende fokkers in de ‘bloemen’:

  • Johan en Marleen Vandamme -Couvreur voor Kosmo van hof ter Boone
  • Marc Verhaeghe, vertegenwoordigd door Ilse, voor Maestro Vico van den Ark
  • Willy Gesquire voor Nithard van de Peerdehoeve
  • Filip Werbrouck voor O Diamant d’Amour
  • Jeroen Lissens, vertegenwoordigd door Francis Vanhoutte, voor zijn goedgekeurde hengst Risk de la Linière.

Na de middag werden de aanlegtesten onmiddellijk hervat met de 4-, 5- en 6-jarige paarden. De winnende paarden werden telkens voorgereden door Rob Van Puijenbroek. Deborah Proost presenteerde bij de 4-jarigen het winnend paard Senciana van het Bloemenhof (v. Danciano). Tweede werd Julie Raymaekers met de hengst Sir Sancy (v. Sir Donnerhall). De derde plaats werd ingenomen door Ruud Pasgang met Virano (v. Vitalis).

 

De reeks 5-jarige paarden werd door de kenners als de betere beschouwd. Deze reeks werd gewonnen door Julie Raymaekers op Romeno (v. Heros Begijnhoeve), op de voet gevolgd door Michele Dumoulin met haar Lune S (v. Franklin).

Queen de l’esprit VLS (Millenium uit een Sandro Hit-moeder van Cindy Soenens Van Loo) werd tot de beste 6-jarige uitgeroepen gevolgd door Limited Edition Begijnhoeve (met als vader Feel Good uit een Charmeur-moeder) bereden door Ruut Pasgang.

Wie meer uitslagen wenst, deze kan je hier terugvinden.

 

De inrichters waren zeer tevreden, niet alleen om het gunstig verloop van deze dressuurdag maar ook gelet op het toenemend aantal ingeschreven jonge dressuurpaarden. Ook de samenwerking met Ilse en Jan van Stal de Ark verliep zoals verleden jaar vlekkeloos. Bovendien was de jury bestaande uit Voorzitter Jef Govaert, Jean-Pierre De Waele en hoger vermelde Rob Van Puijenbroek zeer te spreken over de rijdbaarheid en de kwaliteit van de aangeboden jonge paarden.

 

Afspraak volgend jaar in Stal de Ark.

 

Tekst: Jan Vilain

Afbeelding
young dressage talents
Ellen Sonck Photography