BWP’er Tattoo vd Slypshoek wint het vrij springen voor 3-jarigen in Moeskroen

Afbeelding
Tattoo vd Slypshoek
Jo De Roo

Meer dan 30 driejarigen lieten op 5 november in Manége De La Rouge Croix in Moeskroen hun beste springkwaliteiten zien tijdens de Flanders Free Jump, een initiatief van BWP Leiestreek. Vijf daarvan werd geselecteerd voor de finale. Uiteindelijk was het de BWP-geregistreerde Tattoo VD Slypshoek die haar concurrenten het nakijken gaf.

 

Tattoo is een dochter van Harley VDL uit Qapella di Lino (Toulon x Kannan), gefokt door Lieven Lammers. Over Qapella vertelt Lieven: “Deze merrie is in eigendom van haar fokker, Geert Ghekiere. Ik heb Qapella in 2018 gehuurd met als doel er een embryo uit te spoelen.” Geert Ghekiere vult aan: “Ik heb Qapella als embryo gekocht. Qapella heeft als 5- en 6-jarige de cyclus gelopen en was telkens geselecteerd voor het BK in Gesves. Dit jaar zijn er slechts twee 6-jarigen die de 14 cyclusmanches foutloos hebben gesprongen. Qapella is één van de twee. Qapella’s moeder, Signora, werd drie keer uitgeroepen tot beste merrie van Frankrijk, dit op basis van de ‘points PACE’, punten die worden verzameld op basis van prestaties van de merrie zelf, haar nakomelingen en aanverwanten.”

 

Signora’s moeder is Sophie du Chateau, die op haar beurt voor het moederschap tekende van het legendarisch springfenomeen Itot du Chateau. “Happy Day d’Iscla, een volle broer van mijn merrie Qapella, werd bij zijn goedkeuring in 2020 in Saint-Lô gekroond tot kampioenhengst van Frankrijk. Dit jaar won hij tijdens het ‘salon des étalons’ de wedstrijd voor 5-jarigen.”, vervolledigt Geert.

Van de moederlijn gaan we over naar de vaderlijn van Tattoo: “De grootvader van Tattoo is de BWP-ambassadeur Heartbreaker. Er is sprake van een portie inteelt want Toulon, de vader van Tattoo’s moeder, is eveneens een Heartbreaker-zoon. Ik ben fan van Heartbreaker-bloed. Bijkomend was Harley beschikbaar middels vers sperma. Uit respect voor Geert en zijn merrie wou ik geen diepvriessperma gebruiken.”, aldus Lieven.

 

Tattoo was in het vrij springen in Moeskroen niet aan haar proefstuk toe. “Vorig jaar heeft ze hier meegedaan aan het vrij springen voor 2-jarigen en behaalde ze de derde plaats.” Aangezien Tattoo in West-Vlaanderen werd geboren en de fokker een West-Vlaming is, ontving Lieven de “Prijs van de Gouverneur van West-Vlaanderen”. Lieven: “We hebben drie keer op rij de Prijs van de Gouverneur gewonnen, twee keer met Tattoo en één keer met Queen Pleasure van de Slypshoek, een BWP-ingeschreven For Pleasure-dochter die als 2-jarige de “Belgium Free Jump Tour” op haar naam schreef. Tattoo heeft dit jaar ook meegedaan aan het vrij springen in Ghlin (79,58 %) en Hulsterlo (82 %). “Tattoo heeft nu in totaal drie keer deelgenomen aan dergelijke wedstrijden. Dat is voldoende. Ze wordt nu aangereden en in het werk gezet. Volgend jaar zullen we proberen om er enkele embryo’s uit te spoelen.”

 

Vanwaar de stalnaam? “We wonen op de Slypshoek, tegen Slypskapelle (een deelgemeente van Moorslede, in de provincie West-Vlaanderen, n.v.d.r.). We gebruiken deze naam sedert acht jaar. Vandaag is onze fokkerij een uit de hand gelopen hobby van zowel mezelf als van Maaike, met wie ik op 4 juni dit jaar in het huwelijksbootje ben gestapt. We beschikken over merries uit drie verschillende stammen: BWP-stam 13, de stam van King van Essene en de stam van Sophie du Chateau. Bij Pierre Floru hebben we de toen 21-jarige Tosca van Essene gekocht. Tosca is een dochter van Eros Platière, werd gefokt door Carlos De Cock en leverde twee internationale springpaarden uit het 1m60-circuit, zijnde American Blue en Intro van Eeckelghem. Uit Tosca hebben we al verschillende paarden gefokt, zoals de BWP-ingeschreven Nixon van ’t Meulenhof-dochter Talentina van de Slypshoek, die zopas zesde werd in de reeks die gewonnen werd door Tattoo.”

 

“In het verleden hielden we onze fokproducten aan, nu verkopen we ook weleens. Ik heb mijn vorig beroep van overheidswege moeten stopzetten. Ik was nertsenfokker, net zoals onze goede kameraden, de familie Bruggeman. Zowel Maaike als ik hebben een professionele job. Ik werk op zelfstandige basis. Al onze vrije tijd gaat naar de paarden.” Maaike: “Na mijn job, berijd ik dagelijks een viertal paarden.” Lieven: “We zijn allebei gepassioneerd door paarden. Dit jaar hebben we vijf veulens gefokt. Volgend jaar verwachten we geen veulens. Ik wil er mijn broek niet aan scheuren. In de paardenwereld liggen hemel en hel dicht tegen elkaar. De schrik voor de gevolgen van de crisis waarin we nu zitten, heeft meegespeeld in de beslissing om dit jaar geen merries te laten dekken. Bovendien willen we hetgeen we doen, goed doen. We investeren veel tijd in ons jong fokmateriaal. Met de veulens zijn we de eerste drie tot vier weken na hun geboorte dagelijks bezig. Daar plukken we de vruchten van. Er ontstaat een band, ze zijn in de hand, gaan probleemloos op de trailer, enzovoort.” Maaike: “Daardoor kan ik bijvoorbeeld met een 3-jarige alleen zonder hulp naar een ruiter gaan op training.”

 

Wat is tot dusver jullie mooiste fokkerijsucces? “Tattoo en Talentina zijn heel toffe paarden. Queen Pleasure heeft al knappe resultaten neergezet, maar is niet de gemakkelijkste. Ze heeft veel bloed en zeer veel springkwaliteiten, maar verliest soms het overzicht in het parcours. Haar toevertrouwen aan een professionele ruiter zou veel geld kosten. We denken eraan om haar exclusief als fokmerrie te gebruiken.” Maaike en Lieven hebben ook veel hoop gevestigd op Real Diva van de Slypshoek (v. Ogano Sitte), een halfzus van Queen Pleasure van de Slypshoek (BWP-stam 13). Maaike: “Ik heb al enkele keren gesprongen met Real Diva. Op basis van mijn aanvoelen zeg ik dat het een heel goed springpaard zal worden. Ze is nuchter in het hoofd en heeft veel macht en vermogen. Ze heeft er veel in. Een machine om mee te rijden.”

 

Lieven en Maaike hebben nog plannen met hun fokkerij, maar blijven met beide voeten op de grond: “Niet zweven. We beseffen dat het in de fokkerij ook soms eens tegengaat. De zege van een jong paard in het vrij springen betekent niet automatisch dat het later een topspringpaard zal worden. Onze focus ligt op het kweken, niet op de topspringsport. Maaike is een goede amateur-amazone, maar het 1m40-niveau is misschien net iets te hoog voor haar.” Er liggen nog opties op tafel: “We hebben al enkele aanbiedingen gekregen van professionele ruiters die met ons willen samenwerken.”

 

Het fokken zit in de genen van Lieven: “Ik heb tot voor enkele jaren geleden steeds nertsen gefokt. Ik was daar beroepsmatig dag en nacht mee bezig. Ik heb ook nog andere dieren gefokt, zoals vogels, konijnen, hamsters, schapen, geiten, kalkoenen, eenden, 20 soorten siereenden. Het fokken van paarden boeit mij enorm, net zoals het bijwonen van of meedoen aan wedstrijden vrij springen. En wanneer ik een cycluswedstrijd volgde als toeschouwer, dan keek ik naar alle deelnemende paarden, van het eerste ’s morgens tot het laatste ’s avonds.”

 

Hoe staat u tegenover ICSI? “Ik geloof daar niet in. De tijd zal het uitwijzen. Ik ben nieuwsgierig naar de resultaten. ICSI is het resultaat van een eicel en een spermacel die normaliter niet voor de dag komen. Op termijn zullen er ongetwijfeld goede ICSI-paarden zijn, maar evenzeer ICSI-paarden met afwijkingen. Ik vrees dat ICSI veel zal kapotmaken. Met een merrie zoals Tattoo zal men niet meer voor de dag moeten komen. Er zijn eigenaars van 1m60-sportmerries die er tientallen embryo’s uit fokken. Met wat is men dan bezig? Diegenen die ICSI-embryo’s verkopen, zijn bezig met hun goed materiaal te verkopen. Bij hen draait het alleen om geld. Jammer, want we hebben in België zo’n mooie fokkerij.” 

 

Auteur: Jo De Roo